5 potravín, ktoré pomaly, ale určite ničia naše kosti

Existujú potraviny a nápoje, ktoré vám môžu zničiť kosti. V mnohých prípadoch môžu potraviny, ktoré konzumujeme, zohrávať dôležitú úlohu pri prevencii alebo kontrole stavu.

Nižšie je uvedený zoznam potravín a nápojov, ktoré môžu mať vplyv na stav kostí , ale je dôležité vedieť, že nie každý má trvale vzdať tieto veci. Osobitná pozornosť by sa mala venovať tým, ktorí vedia, že v rodine existuje riziko vzniku porúch pohybového ústrojenstva, ako je osteoporóza.

Tu je niekoľko potravín, ktoré ovplyvňujú zdravie kostí, ktorým by sa niektorí z nás mali vyhnúť

Sýtené nealkoholické nápoje

Nielenže niektoré obsahujú kofeín, ale môžu ovplyvňovať zdravie kostí v dôsledku množstva fosforu. Kyselina fosforečná sa používa na ochutenie nealkoholických nápojov a môže zabrániť absorpcii a fixácii vápnika v kostiach.

Príliš veľa kávy

Káva tiež ovplyvňuje vstrebávanie vápnika.

„Keď je príjem kofeínu vysoký, väčšina vápnika sa vylučuje močom,“ hovorí dr. Joan McGowan.

Účinok je relatívne malý a nemal by spôsobiť žiadne osobitné problémy s vysokým príjmom vápnika. Majte však na pamäti, že by sa malo brať do úvahy celkové množstvo kofeínu, ktoré je možné získať z iných potravín, ako je čokoláda.

 Príliš veľa soli

Vysoké hladiny sodíka sú škodlivé pre zdravie. Okrem toho čím viac soli konzumujete, tým viac vápnika strácate močom a potom. Aj keď diéta s vysokým obsahom vápnika kompenzuje škodlivé účinky mierneho príjmu soli, veľa ľudí konzumuje viac soli, ako by sme očakávali. Aby ste neprekročili odporúčaný príjem sodíka (2300 miligramov denne), je vhodné konzumovať jedlá pripravené z domácnosti a starostlivo si preštudovať štítky zakúpených výrobkov.

Príliš veľa alkoholu

V skutočnosti môže mierna konzumácia alkoholu (jedna pohár denne pre ženy a dve poháriky denne pre mužov) dokonca poskytnúť menšiu ochranu pred poškodením kostí. Naopak, nadmerná konzumácia môže prispieť k úbytku kostnej hmoty.

Príliš veľa bielkovín

Ženy potrebujú 46 gramov bielkovín denne a muži potrebujú 56 gramov bielkovín. Hoci je pre niekoho zriedkavé brať viac bielkovín, ako je potrebné, existujú aj prípady, keď prebytok bielkovín môže zmeniť rovnováhu pH kostí. Čím je toto médium kyslejšie, tým väčšie je riziko straty kostnej hmoty.

V tejto polohe môže byť osoba s vysokým príjmom bielkovín, ktorá nekonzumuje dostatočné množstvo zeleniny a ovocia. Na druhej strane McGowan poukazuje na to, že starší ľudia často trpia stratou kostí v dôsledku nedostatočného príjmu bielkovín.

ZDROJ:twice.hu

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>