Ak chcete, aby vaša listová zelenina chutila a vyzerala dobre aj po dlhšom čase, skladujte ju presne takto

Listová zelenina … vyzerá tak bujne, keď ju kupujeme v obchode s potravinami, potom boom! Je zničená. Niekedy ju pri pohľade na ňu vyhodíme do koša? Tu je postup, ako uložiť listovú zeleninu, aby zostala čerstvá v chladničke aspoň týždeň.

KROK 1: DOBRE JU UMYTE

Najskôr odstráňte všetky poškodené listy, potom opláchnite každú časť ručne, dbajte na to, aby ste vyčistili každú štrbinu a odstránili zvyšok pôdy. Budete to musieť spraviť, aj keď ste si ju zakúpili vo vreckách s predpranými výrobkami, pretože môžu byť ľahko znečistené.

KROK 2: VYSUŠTE PORIADNE

Ďalej budete musieť zeleninu vysušiť tak, ako je to možné opatrne s bavlnenou utierkou. Pamätajte: vlhkosť je nepriateľom zelených rastlín.

KROK 3: STAROSTLIVO ULOŽTE

Akonáhle je vaše zelené úplne suché, umiestnite ich do veľkej misy na vrch papierovej utierky alebo ľahkej utierky na riad. To pomôže zabrániť usadzovaniu vlhkosti na listoch, keď budú v chladničke. Utesnite pevne vrecko alebo nádobu a uložte až na jeden týždeň na poličku alebo v zásuvke.

KROK 4: UŽITE SI ICH ČOSKORO!

Aby ste si mohli vychutnať svoje zelené predtým, než stratia svoju sviežosť, nenechávajte ju príliš dlho uskladnenú, maximálne týždeň.

Takto môžete uskladniť špenát

Využite vitamínovú bombu, ktorou je špenát. Zásobí telo potrebnými látkami aj v jesennom či zimnom období.

 

Pri nesprávnom skladovaní listy špenátu žltnú a strácajú tak drahocenné látky, ktoré obsahujú fotosyntetické časti rastlín – teda tie zdravo zelené. Žltnutie špenátových listov podporuje etylén, ktorý vylučujú jablká či rajčiaky. Práve v ich blízkosti preto špenát rozhodne neskladujte.

Po zbere je najlepšie špenát hneď využiť a konzumovať. V inom prípade ho dôsledne zabaľte do vrecka a vložte do chladničky.

Ďalšou možnosťou je špenát zmraziť. Predtým ho však treba blanšírovať. Úrodu špenátových lístkov umyte a na okamih (pár sekúnd, maximálne pol minúty) ponorte do vriacej vody. Špenát opäť prepláchnite, nechajte odkvapkať a vložte do nádobiek alebo vrecka na mrazenie.

BONUS TIP:

  • Akúkoľvek zvädnutú zeleninu nechajte namočenú niaku dobu v ľadovej vode, o chvíľu uvidíte, ako bude vyzerať a chutiť nádherne čerstvo.

ZDROJ.care2.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>