Kysnutý veniec s bylinkovou náplňou: pripravte si ho, neoľutujete

Základom každej gazdinky je vedieť robiť kysnuté cesto. U nás to tiež nie je inak a počas rokov sme si doma obľúbili hlavne tento veniec. Najradšej ho máme na Veľkú noc k šunke a zelenine. Pri všedných dňoch si ho vychutnávame na raňajky so smotanou.

Čo budete potrebovať:

Na cesto:

  • 2,5 dl mlieka
  • 0,5 lyžice cukru
  • 5 dkg droždia
  • 1 vajce
  • 6 dkg masla
  • 25 dkg polohrubej múky
  • 25 dkg hladkej múky
  • 1 lyžička soli

Na náplň:

  • 6 dkg masla
  • 5 plné lyžice korenia a byliniek (kôpor, bazalku, rozmarín, tymián)

Na potretie:

  • 1 vajce
  • 1 dl kyslej smotany

Postup:

Ingrediencie na cesto vložíme do domácej pekárne a necháme nakysnúť.

Cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, natrieme maslom a posypeme korením a bylinkami. Následne cesto zrolujeme do valčeka.

Z valčeka vytvarujeme veniec, ktorý položíme na vymastený plech.

Na vonkajšej časti venčeka urobíme zárezy nožom, približne na jeden prst od seba. Takto pripravené cesto necháme na plechu odpočívať 20 minút.

Venček potrieme vajíčkom rozotreného so smotanou a pečieme na 180 ° C približne 40 minút.

Dobrú chuť!

ZDROJ:takprosto.cc

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>