Milujete čokoládu? Tak robíte dobre. Tu je 8 vedecky podložených dôvodov, prečo je čokoláda dobrá pre vaše zdravie!

Konzumácia vysoko kvalitnej čokolády, konkrétne tmavej (horkej) čokolády štúdia naznačuje, že vám pomôže zostať štíhlími. Vedci z Kalifornskej univerzity v San Diegu zistili, že ľudia, ktorí často jedia tmavú čokoládu, majú nižší index telesnej hmotnosti než ľudia, ktorí nie. Ďalšie dôkazy naznačujú, že tmavá čokoláda môže tiež znížiť riziko mŕtvice, srdcových záchvatov a cukrovky.

Kvalita je dôležitá. Aby ste dosiahli maximálneho zdravotného prínosu, je najlepšie konzumovať minimálne spracovanú čokoládu v čistej forme bez prísad, ako je kukuričný sirup, hydrogenovaný olej a umelé farbivá alebo príchute. Hľadajte čokolády s minimálnym obsahom kakaa (alebo Koko) 70%!

Tu je osem skvelých zdravotných prínosov konzumácia čokolády!

1. Je plná živín

Kvalitná horká čokoláda je bohatá na živiny. 100 gramov tmavej čokolády s 70 až 85% kakaa obsahuje:

  • 11 gramov vlákniny
  • 67% RDA pre železo
  • 58% RDA pre horčík
  • 89% RDA pre meď
  • 98% RDA pre mangán

Má tiež dostatok draslíka, fosforu, zinku a selénu.

2. Je nabitá antioxidantmi

Gram za gramom, najmä tmavej čokolády, obsahuje ešte vyššiu koncentráciu antioxidantov ako jablká, čierny čaj a červené víno.

Antioxidanty z prírodných zdrojov, ako je kakao, pôsobí proti poškodeniu buniek, čo vedie k viditeľným známkam starnutia a riziku vývoja niektorých chronických a oslabujúcich chorôb, vrátane Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, podľa Národného centra pre doplnkové a integrované zdravie.

3. Pomáha chrániť pokožku pred UV žiarením

Flavanoly, ktorých horúca čokoláda obsahuje hŕbu, môžu pomôcť chrániť pokožku pred ultrafialovými lúčmi (UV). Flavanoly tiež zlepšuje prekrvenie pokožky a pomáha udržať ju hydratovanú. V 12-týždňovej štúdii publikovanej v časopise Journal of Cosmetic Dermatology 30 účastníkov, ktorí počas tejto doby konzumovali horkú čokoládu s vysokým obsahom flavanoly, vykazovali zvýšenú odolnosť proti UV žiareniu a to až o 200%.

4. Zvyšuje inteligenciu

Vedci na univerzite Johns Hopkins zistili, že tmavá čokoláda kryje bunky v mozgu, a v dôsledku toho ich chráni pred poškodením spôsobeným mŕtvicou. Epicatechin, zlúčenina nachádzajúca sa v čokoláde, významne znižuje poškodenie mozgu u myší, ktoré utrpeli mŕtvicu. Vedci z Kalifornského inštitútu Salk tiež zistili, že epikatechín zlepšuje spomienky myšou.

5. Pomáha urýchliť stratu hmotnosti

Flavonoidy v tmavej čokoláde pomáhajú znižovať rezistenciu na inzulín a zabraňujú výkyvom v hladine krvného cukru, ktorý zabraňuje prejedaniu. Tmavá čokoláda má tiež pôsobivý vplyv na to, ako telo synerguje mastné kyseliny. Takto horká čokoláda znižuje trávenie a absorpciu sacharidov a zvyšuje pocit plnosti.

6. Zlepšuje náladu

Ukázalo sa, že tmavá čokoláda obsahuje PEA, rovnakú chemickú látku, ktorá sa uvoľňuje, keď sa zamilujete. Navyše tmavá čokoláda stimuluje uvoľňovanie endorfínov, hormónov, ktoré privodia pocity šťastia.

7. Zlepšuje zdravie srdca

V štúdii, ktorej sa zúčastnilo 470 starších mužov, bolo zistené, že kakao znižuje riziko kardiovaskulárnej smrti až o neuveriteľných 50% v priebehu 15 rokov.

Avšak, ďalšie štúdie zverejnená v Journal of Clinical Nutrition zistila, že konzumácia kakaa, najmä tmavej čokolády bohaté na flavonoidy, 5x týždenne znižuje riziko srdcových ochorení až o 57%.

8. Zabraňuje vzniku cukrovky

Výskumníci v Taliansku zistili, že flavanoly v kakaovom produkte môžu zlepšiť citlivosť na inzulín alebo procesy tela, ktoré sú nevyhnutné k premene glukózy (cukru) na energiu.

Ďalšie štúdie z roku 2017 zverejnená v časopise European Journal of Clinical Nutrition zistila, že u žien, ktoré konzumovali priemerné množstvo čokolády pravidelne, bola v skutočnosti menšia pravdepodobnosť vzniku cukrovky typu 2 ako u žien, ktoré jej čokoládu menej ako raz za mesiac.

ZDROJ:jensprav.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>