Nekupujte drahý zázvor, vypestujte si ho doma, vôbec to nie je ťažké

Namiesto nákupu zázvoru ho začnite pestovať. Dnes vám povieme, ako pestovať zázvor doma, a nie je to ťažké. Všetko, čo potrebujete, je trocha trpezlivosti a budete si môcť vychutnať svoj vlastný zázvor, ktorý budete používať pri mnohých diétnych receptoch, ktoré vám pomôžu schudnúť rýchlejšie.

Ďumbier má veľa zdravotných výhod, o ktorých sme písali viackrát. Na konci tohto článku vám pošleme niekoľko ďalších, ktoré stoja za prečítanie. Vďaka tomu sa naučíte, ako efektívne používať zázvor a ako vám môže pomôcť. Zoznam výhod je skutočne veľký.

Zázvor je tiež veľmi pekná rastlina, pokiaľ ide o domáce šľachtenie. Veľmi dobre vyladí podmienky, ktoré nájde. Preto ho môžeme ľahko pestovať u nás doma. Pamätajte, že zázvor má rád teplo, takže v našej klíme klesá vonkajšie šľachtenie.

Pri kúpe zázvoru na pestovanie sa uistite, že podzemok je perfektný. Musí byť čerstvý a tvrdý. To už nie je možné uschnúť a začať zhoršovať. Uvidíme, či má aspoň jedno zelené oko a nie je najlepšie byť príliš malý, veľkosť asi 7 cm. Zázvor sa nedá pretekať, ale musí sa zabezpečiť konštantná vlhkosť vody. Potom oddenok vyrastie asi po mesiaci.

 Odrezok zasadený v zemine

  • Zasaďte ho skoro na jar – ideálne v apríli. Zázvor pochádza z tropických krajín, preto nezvláda mrazivé počasie.
  • Vyberte si správny koreň. Mal by byť tvrdý, doslova šťavnatý a s minimom vrások. Vtedy viete, že je čerstvý. Na konci jednotlivých výstupkov by mali byť „očká“ teda miesta, kde vyrastú klíčky. Mal by byť bio, pretože niektoré postreky zamedzujú rastu. Na noc ho môžete namočiť do vody.
  • Pokrájajte zázvor na kúsky. Mali by mať 2,5 cm a aspoň jedno „očko“. Jeden kúsok potrebuje 20 cm priestoru, keďže sa rozširuje do šírky.
  • Záhradnú zeminu zmiešajte s kvalitným kompostom v pomere 1:1. Na spodok črepníka môžete dať mach alebo kokosové vlákna. Na to zeminu. Zázvor preferuje mierne kyslú pôdu, pH by sa malo pohybovať od 6,1 do 6,5. Zasaďte ho do zeme tak, aby mierne vykúkalo spomínané „očko“. Môžete ho zahrabať aj úplne, ale nie veľmi hlboko.
  • Vhodné miesto pre črepník so zázvorom je okno orientované na východ, kde svieti slnko iba ráno. Má rád teplo, ale nie priame silné slnko. Ideálna teplota je 22 – 25°C.
  • Po zasadení ho polejte. Potrebuje mať neustále vlhkú pôdu, preto ho môžete polievať aj každý deň. Vyklíči za pár dní, ale koreň, o ktorý nám ide v prvom rade, sa bude tvoriť celé mesiace – v ideálnom prípade až 10 mesiacov.
  • Ak nemáte dobrý kompost, môžete zázvor raz mesačne pohnojiť.
  • Na konci leta listy zožltnú a uschnú. V tom momente prestaňte zázvor polievať. V septembri môžete z črepníka vytiahnuť nový koreň. Zázvor dozrieva práve v období, keď sa zbaví listov, preto ho môžete nechať v zemi aj celý mesiac a vybrať až v októbri.
  • Pestovať môžete aj počas zimy, ale iba vo vnútri.
  • Zázvor môžete zbierať aj v lete, teda po 3-4 mesiacoch po zasadení. Vtedy je mladý a môže byť pikantný, ale jeho chuť nie je rozvinutá a nie je zrelý. Takisto má veľmi tenkú šupku.
  • Po 3 mesiacoch môžete zázvor vybrať, odrezať z neho potrebné množstvo a zvyšok zasadiť späť do zeme, čím si vytvoríte nekonečnú zásobu zázvoru.

Alternatívne postupy

  • Zázvor sa dá pestovať aj zo semienka, ktoré kúpite v záhradníctve.
  • Nikdy nedávajte zázvor naklíčiť do vody. Hoci by sa to mohlo podariť a mohol by pustiť korienky, presadenie do zeme by mu spôsobilo príliš veľký šok. Je dobré keď v zemi voľne dýcha hneď od začiatku, voda ho totiž „udusí“.
  • Môžete posadiť celý koreň zázvoru naraz, alebo ho pozdĺžne prerezať na dve polovice.

ZDROJ:dompelenpomyslow.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>