Pochádzajú z krajiny vychádzajúceho slnka, sú malé, chutné a veľmi zdravé: Hokkaido tekvice!

Je to krásna oranžová zelenina, ktorá má úžasnú maslovú chuť, málo kalórii a naopak veľa vitamínov a živín. Hokkaido pochádza z krajiny vychádzajúceho slnka- Japonska, kde ju pôvodný obyvatelia pestovali na sopečných pôdach ostrova Hokkaido.

Môžu sa jesť surové, varené, grilované či pečené a vždy chutia skvele.

Už na prvý pohľad je vidieť, že vďaka sýto oranžovej farbe obsahuje množstvo betakaroténu ale aj vitamín A, C, draslík, luteín a zeaxatín, ktoré sú dobré na oči, vápnik, železo, horčík, fosfor a vlákninu pre lepšie trávenie. Konzumácia tejto tekvice pozitívne ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc.

Tekvica Hokkaido má sýtu sladkú chuť a pomáha pri čistení organizmu. Znižuje krvný tlak, je vhodná pre diabetikov a má tiež nízky obsah kalórií čo z nej robí vyhľadávanú pochúťku hlavne v receptoch, pri ktorých si chcete strážiť štíhlu líniu, pretože 100 gramov tekvice hokkaido obsahuje len 35-40 kalórií.

Teraz keď už vieme aká je skvelá poďme sa pozrieť na to ako ju pripravovať.
Ak pestujete Hokkaido doma vo svojej záhrade, či tak ako ja na chalupe viete, že môže dorásť do rôznych veľkostí. Bežné sú 10 cm tekvičky ale výnimkou nie sú ani 30-40 cm tekvice. Všetko záleží od vhodnosti pestovateľských podmienok. V obchode nájdete prevažne rovnaké, zhruba 15 cm tekvičky.

Oproti iným druhom tekvíc, ktoré poznáme z našich končín, Hokkaido tekvicu nie je potrebné šúpať či okrajovať, je potrebné ju iba dôkladne umyť. Ak má šupka nejaké mäkké, či špinavé časti, vykrojte ich a zvyšok zdravej šupky bez problémov použite.

Hokkaido sa, aj napriek svojej relatívne tvrdej šupke, varí v podstate len krátko. Polievku máte uvarenú za 20 minút a ak tekvicu pečiete alebo opekáte na panvici nakrájanú na kocky tiež nepotrebujete viac ako 15-20 minút. Je urobená rýchlejšie ako pečené zemiaky. Tu samozrejme treba povedať, že záleží jednak na veľkosti kúskov na aké ste tekvicu nakrájali ale aj na dĺžke ako dlho už je odtrhnutá, čím dlhšie je tekvica odtrhnutá tým je suchšia a preto ju treba variť dlhšie.

Ak sa vám urodí viac tekvíc ako ste schopní skonzumovať alebo rozdať rodine či známym máte v podstate tri možnosti ako tekvicu uskladniť na horšie časy:

1. Hokkaido môžete uskladniť v pivnici

Vhodným prostredím na skladovanie je pivnica, v ktorej je maximálne 8-10 stupňov a je primerane suchá. Ak je pivnica príliš vlhká, tekvica vám zhnije. Ak máte ideálne podmienky tekvica vám vydrží až do budúcej jari. Uskladňujeme ale len úplne zrelé plody, ktorým uschla, akoby zdrevnatela stonka.

2. Hokkaido môžete mraziť

Tekvicu umyte, odstráňte stonku, dužinu a nakrájajte na kocky alebo nastrúhajte na hrubom struháku. Takto uchovaná tekvica je vhodná hlavne na polievku, placky alebo koláč.

3. Hokkaido môžete zavárať

Ak máte aj dostatok inej zeleniny, môžete si urobiť zeleninový mix (cuketa, uhorka, patizón, hokkaido) na spôsob zaváraných uhoriek. Tento zeleninový mix pripravíme úplne rovnakým spôsobom ako sterilizujete uhorky, jediný rozdiel je v tom, že nepoužijeme len uhorky ale aj na kocky nakrájanú inú zeleninu. Chutí to skvele.

Ak ste ešte doteraz nevyskúšali žiadny recept z Hokkaido tekvice, inšpirujte sa niektorým z mojich, všetky sú skvelé a zdravé.

ZDROJ:fithacker.ru

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>