V našom dome nehádžeme ananásové šupky do koša. Keď sa dozviete dôvod ani vy, tak už nikdy neurobíte

Ananás je jedným z niekoľkých jedlých druhov ovocia z rodiny „Bromeliad“.

Ale vedeli ste, že môžete použiť celé ovocie a dokonca aj šupku? 
Tu budeme objavovať ako!

Výživové výhody ananásu

Ananás je plný vitamínu C a mangánu. Obsahujú aj vlákninu a bromelaín, čo je enzým.

Mangán je dôležitý na obranu proti antioxidantom. Ananás tiež obsahuje tiamín a vitamín B, čo je dobré pre výrobu energie.

Toto úžasné ovocie je ideálne pre diéty, pretože nemá žiadny cholesterol, žiadny tuk a má nízky obsah sodíka. Šálka ​​ananásu obsahuje len 82 kalórií.

Zdravé vlastnosti ananásov

  • Protizápalový

Jediným potravinovým zdrojom bromelaínu je ananás. Jadro ovocia má najvyššiu koncentráciu bromelaínu, ale nachádza sa aj v celom ovocí. Jeho protizápalové vlastnosti robia bromelaín užitočným pri liečbe športových úrazov a zmierňovania bolesti.

  • Protirakovinové vlastnosti

Bromelain pôsobí ako agent, ktorý úspešne bojuje proti rakovine. Ananás pracuje spolu s chemoterapiou pri potláčaní rakovinových buniek. Obsahuje tiež beta-karotén, ktorý chráni pred rakovinou prostaty a hrubého čreva.

  • Výhody pre srdce

Vitamín C chráni proti chorobám srdca. Podľa mnohých štúdií vitamín C vo vysokých množstvách znižuje riziko koronárnych ochorení srdca.

  • Prevencia šedého zákalu

Vitamín C má rozhodujúcu úlohu pri ochrane vírusu. Vyšší príjem vitamínu C môže znížiť riziko katarakty.

  • Plodnosť

Ananás je bohatý na množstvo minerálov a vitamínov vrátane vitamínu C, medi, beta-karoténu, kyseliny listovej a zinku. Mnohé z týchto vitamínov dokážu zvýšiť plodnosť u žien a mužov.

  • Astma

Beta-karotén z ananásu sa počas procesu trávenia mení na vitamín A. Niekoľko štúdií naznačuje, že betakarotén môže znížiť riziko astmy vyvolanej cvičením.

  • Artróza

Toto ovocie môže byť užitočné pri liečení osteoartritídy kvôli jej protizápalovým vlastnostiam.

Recept na „zázračný“ ananásový džús:

Potrebné zložky:

  • 1 l filtrovanej vody
  • 1 celý ananás so svojimi šupkami
  • sladidlo na chuť

Príprava:

  • Najprv umyte ananás dobre. Odlúpnite ananás a oddeľte kôru, odstráňte ovocie a kôru.
  • Varte kôru s ananásovou buničinou. Nechajte ju vychladnúť a zrieďte vodou. Pridajte niektoré sladidlo pre lepšiu chuť.
  • Preceďte šťavu a pite ju!

Pite nápoj počas dňa. Buničinu uvarenú môžete zjesť.

ZDROJ:.homehealthyrecipes.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>