Vrstvená cigánska, prekvapte hostí niečim výnimočným

Úloha hostiteľky ma nesmierne baví a návštevu i rodinu vždy rada prekvapím niečím novým. Klasické chlebíčky a obložené misy nám už popravde lezú hore krkom a keď som mala naposledy privítať hostí, ktorí k nám mali prísť po celodennej „šichte“ v práci, skúsila som túto dobrotu. Nielen že bol každý sýty a nadmieru spokojný, ja som sa vyhla zdĺhavej príprave a státiu pri hrncoch. Pripravte si túto fajnovú mäsovú lahôdku aj vy a budete sa zalizovať až za ušami.

Suroviny:

  • 6 väčších plátkov bravčového mäsa (pokojne nahraďte hovädzím)
  • 4 kyslé uhorky (čo najväčšie)
  • 4 cibule
  • 10 plátkov slaniny (hrubšie)
  • 4 až 5 strúčikov cesnaku
  • trochu oleja
  • horčicu
  • soľ a mleté čierne korenie

Na omáčku

  • 500 ml červeného vína
  • 700 ml hovädzieho vývaru
  • 1 cibuľu
  • 1 polievkovú lyžicu paradajkového pretlaku
  • 1 balenie zeleniny do polievky
  • 2 bobkové listy
  • olej
  • soľ a čierne korenie

Postup:

Začneme s prípravou mäsa. Jednotlivé plátky mäsa jemne npoklepeme tĺčikom, aby sme zväčšili ich plochu. Každý plátok potom osolíme a okoreníme z oboch strán. Potom si prelisujeme cesnak, cibuľu nakrájame na kolieska a uhorku na pozdĺžne pásy. Potom začneme vrstviť: na plátok mäsa natrieme cesnak a horčicu, uložíme 2 plátky slaniny, ktoré zakryjeme kolieskami cibule a plátkami uhoriek. Potom túto vrstvu prikryjeme ďalším kusom mäsa a znova zopakujeme postup. Keď minieme všetko mäso a ingrediencie, celú túto navrstvenú mäsovú pochúťku musíme zviazať motúzom tak, aby sa nám to nerozpadlo.

Zatiaľ si môžeme zapnúť rúru a pripraviť omáčku, ktorou ešte mäso zalejeme. Na rozpálenom oleji si osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, ku ktorej potom pridáme rovnako na drobno nakrájanú zeleninu. Občas premiešame a keď zelenina chytí farbu, pridáme soľ a čierne korenie, paradajkový pretlak a 2 bobkové listy. Všetko dobre premiešame a necháme chvíľu variť, následne pridáme aj červené víno, mierne stiahneme plameň a necháme ešte pár minút variť.

Navrstvené a zviazané mäso potom preložte do pekáča a zalejte pripravenou omáčkou. Pekáč alebo zapekaciu misu prikryte pokrievkou alebo alobalom a nechajte piecť pri 180 stupňoch asi 2 až 2 a pol hodiny pre hovädzie mäso, pokiaľ ste použili klasické bravčové stačí vám cigánsku piecť aj kratšie.

Po upečení odstránime motúz a môžeme servírovať so zemiakmi alebo klasicky s chlebom či žemľou. Oblohu si zvolíme podľa chuti.

ZDROJ.bidista.com

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>