Zdravý mrkvový koláč s bielou polevou

Mrkvový koláč je perfektný recept pre tých, ktorí hľadajú nápad na Štedrý deň, ale omnoho ľahší ako tradičné koláče, ako je makový koláč, tvarohový koláč alebo jablkový koláč. To samozrejme neznamená, že sa týmto koláčom začneme plniť. Je však oveľa menej kalorický ako iné koláče a zároveň rovnako chutný.

Príprava tohto mrkvového koláča je veľmi jednoduchá a nezaberie veľa času. Odporúčam vám to vyskúšať.

Prísady do mrkvového koláča

  • 2 šálky mrkvy (predtým nastrúhané)
  • 1 šálky jabĺk (tiež strúhané)
  • 0,5 hrnčeka trstinového cukru
  • 1/4 šálky hrozienok
  • 1/2 pohára orechov
  • 1 lyžica lyžice
  • 0,5 kg celozrnnej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 2 polievkové lyžice jedlej sódy
  • 4 vajcia
  • 250 ml slnečnicového oleja

príprava:

Začnite oddelením žĺtkov od proteínov. Potom žĺtky vložte do misky. Pridajte k nim cukor a olej a miešajte miešačom, až kým sa nedosiahne homogénna hmota.

Keď je hmota pripravená, mixér nevyberajte. Pokračujte v miešaní pri nižšej rýchlosti a postupne pridávajte múku, prášok do pečiva a sódu do pečiva.

Keď máme všetko zmiešané dokopy, pridajte mrkvu a vajíčko. Masu zmiešame so lyžičkou. Dochutíme škoricou a pridáme orechy, ktoré predtým nasekáme na menšie kúsky (pár necháme ozdobiť). Pridávame tiež hrozienka, ktoré musia byť vopred namočené v horúcej vode.

Cesto na chvíľu odložíme a vaječné bielky vyšľaháme, kým stuhne. Keď je hotové, pridajte ich do cesta a premiešajte lyžičkou.

Po zmiešaní hmoty ju môžeme previesť na plech na pečenie. Zakryte plech pergamenom, nalejte naň cesto a pečte 45 minút pri teplote 180 stupňov Celzia.

Po vybratí z rúry a ochladení bude hotový k jedlu. Môže ich použiť na ozdobenie polevu, ktorú posypeme orechmi. Potom bude koláč vyzerať chutný. Námraza je známa ako samotný cukor. Preto sa dnes dostaneme do diétnejšej verzie.

Prísady do diétnej polevy

  • 5 lyžíc trstinového cukru
  • voda

príprava:

Na to potrebujeme mlynček na kávu. Pamätáte si, ako babičky vyrábali práškový cukor v mlynčekoch na kávu? Dnes urobíme to isté, vďaka čomu budeme mať práškový cukor z trstiny na diétnu polevu.

Po jej rozomletí ho preložte do misy. Pridáme lyžičku vody a premiešame. Potom ďalšie a to až do správnej konzistencie. Preferujem hustejšie. Ak chceme, aby bola viac biela, pridáme do nej bielu farbu potravín. Farebnú polevu môžeme tiež vytvoriť pridaním farbiva v inej farbe.

ZDROJ:dompelenpomyslow.pl

You Might Also Like

Pridaj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>